ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ ΗΛΙΟΣΤΑΣΙΟ 2009

Μήνυμα Εθνικού Μεγάλου Διδασκάλου Παναγιώτη Μουτζουράκη 33ο

 

Ο κύκλος της φύσης επαναλαμβάνεται με την ακρίβεια, που μόνο θεία δύναμις θα είχε τη δυνατότητα να ρυθμίσει κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να διαρκεί τόσους αιώνες, τόσες χιλιετίες.

Ένας κύκλος, στη τροχιά του οποίου κινούνται τα πάντα, τόσο τα άψυχα, όσο και τα έμψυχα. Τα μεν άψυχα, κατά το μέτρο της δικής μας ικανότητας αντίληψης, παραμένουν αναλλοίωτα, τα δε έμψυχα πεθαίνουν, διαλύονται και αναγεννόνται.

Ακριβώς λοιπόν αυτήν την αναγέννηση εορτάζουμε την 22 Δεκεμβρίου εκάστου έτους.

Ο ζωογόνος ήλιος έφθασε στο ναδίρ και ίσταται ακίνητος. Συναισθήματα τρόμου, φόβου και πένθους μας κυριεύουν και αδύναμοι πιστεύουμε ότι έφτασε το τέλος.

Πάντοτε συνδυάζουμε το σκότος με το θάνατο, γι’ αυτό ζώντας τη μεγαλύτερη σε διάρκεια σκοτεινή ημέρα του έτους, απελπισμένοι αναμένουμε το τέλος

Οι άνθρωποι πενθούν, τα ζώα φοβούνται και κρύβονται, τα φυτά αποβάλλουν τα φύλλα και τους καρπούς τους. Όλα αφανίζονται, προσωρινά!

’μεσα όμως, ήδη από τις επόμενες ημέρες, παρά το κρύο και τα χιόνια, ο ήλιος αρχίζει να μας φωτίζει περισσότερο, η διάρκεια της ημέρας και του ζωογόνου φωτός μεγαλώνει και η ελπίδα αρχίζει να εμπνέει τα πάντα.

Αγαπητοί μου βρισκόμαστε ακριβώς στο σημείο που ο Μ.Α Τ.Σ. μας αποδεικνύει ότι ουδέν θνήσκει. Ότι ο κύκλος δεν έχει ποτέ τέλος, αλλά επαναλαμβάνεται, πιθανόν με άλλα δεδομένα, πάντως επαναλαμβάνεται.

Ας θαυμάσουμε λοιπόν το φαινόμενο αυτό και ας παραδειγματιστούμε από την φύση, ώστε να είμαστε αισιόδοξοι και πάντοτε να ελπίζουμε, ότι όλα αναγεννόνται.

Όσες ελπίδες και χαρές χάσαμε, σίγουρα θα τις ξαναζήσουμε. Όσος πόνος και αν μας κατέβαλε, δεν αργούν οι ημέρες που θα τον ξεχάσουμε και θα χαρούμε ξανά την ζωή, το φως και την καρποφορία της φύσης και του πνεύματος.

Ίσως οι κύκλοι της ζωής των ανθρώπων να μην έχουν την τακτή διάρκεια αυτών της φύσεως, σίγουρα όμως αργά ή γρήγορα όλα αλλάζουν.

Πρέπει να έχουμε υπομονή, πίστη και ελπίδα.

Ας θεωρήσουμε την καθημερινότητα μας ως κάτι παροδικό.

Ας θεωρήσουμε την οικονομική, την κοινωνική και την ηθική κρίση κάτι παροδικό.

Σύντομα με τις δικές μας δυνάμεις και προσπάθειες, θα απολαύσουμε κάτι καλλίτερο, κάτι ομορφότερο, κάτι φωτεινότερο.

Απευθύνω σε όλους τις θερμές ευχές εμού προσωπικώς και των μελών της Μεγ. Μικτ. Στ. της Ελλάδος, για το επερχόμενο 2010!

Επιστροφή