Αντιτεκτονισμός

Ο Τεκτονισμός δεν είναι μυστική οργάνωση. Αντίθετα με όσα λέγονται, ο Τεκτονισμός σε καμία περίπτωση δεν κρύβει την ύπαρξη του, ούτε υπαγορεύει στα μέλη του να κρατούν κρυφή την ιδιότητά τους. Είναι οργάνωση αναγνωρισμένη από την Ελληνική Πολιτεία και λειτουργεί σύμφωνα με τους νόμους του Κράτους.

Ο Τεκτονισμός είναι η ζωντανή και μεγάλη αδελφότητα, που μέσα στις τάξεις της εντάσσονται όλοι οι άνθρωποι ανεξάρτητα από εθνικότητα, φυλή, φύλο, κοινωνική θέση ή καταγωγή.

Ο Τέκτονας αισθάνεται και πραγματικά, είναι ελεύθερος, να λέγει τα πάντα μέσα στην ειρήνη και γαλήνη των Στοών, δίχως το φόβο των αντιποίνων ή της μνησικακίας του έξω κόσμου…

Δεν μπορεί να γίνει Τέκτων εκείνος που δεν προσφέρεται στον Τεκτονισμό, με όλες τις δυνάμεις της νοήσεως, της θελήσεως και των αισθήσεών του.

Όμως δεν αρκεί ο νους μόνο, για να εννοήσουμε τον Τεκτονισμό. Πρέπει να κινηθεί και ο συναισθηματικός μας κόσμος. Γι΄ αυτό εκείνος που περιμένει παθητικά να του προσφέρει ο Τεκτονισμός τα πάντα, χωρίς αυτός να του αφιερώσει τις δυνάμεις της ψυχής του, δεν βρίσκει ικανοποίηση και απογοητεύεται γρήγορα. Συμβαίνει δηλαδή, με τον Τεκτονισμό, ότι και με τη ζωή. Μας δίνει τόσα, όσα και εμείς του δίνουμε. Γιατί ο Τεκτονισμός δεν είναι μόνο θεωρία, είναι κυρίως πράξη, τρόπος ζωής, συμπεριφορά μέσα και έξω από την Στοά. Παρά τις θετικές αναφορές που γίνονται στις παραπάνω παραγράφους, υπάρχουν οι πολέμιοι του Τεκτονισμού, οι οποίοι είτε εκ παρεξηγήσεως, είτε εξ αγνοίας, είτε εξ ιδίων συμφερόντων, αποδίδουν στον Τεκτονισμό ιδιότητες, οι οποίες δεν τον χαρακτηρίζουν επ’ ουδενί λόγο.

Επιστροφή